Sfanta Parascheva

Sfanta Parascheva a avut o existentaa extrem de discreta, retragandu-se in locuri de aspre nevointe duhovnicesti, departe de tumultul lumii si nici macar inainte de moarte, desi se intorsese in satul natal, nu a dorit a-si dezvalui identitatea. Trei au fost marile virtuti care au impodobit sufletul si viata Sfintei de la Iasi. Ingereasca feciorie, milostenia, adica lepadarea de cele pamantesti, si dumnezeiasca rugaciune, maica tuturor faptelor bune.

Ce puteti gasi in aceasta categorie?

 • Acatistul Sfintei Parascheva

  Acatistul Sfintei Parascheva - pentru vredniciile tale; caci femeiesc trup purtand si fire slabanoaga, ai stiut a birui toate puterile vrajmasilor prin buna intelepciune; pentru aceasta-ti cantam: Bucura-te, inteleapta fecioara; Bucura-te, porumbita cuvantatoare; Bucura-te, suflet ingeresc in trup fecioresc;

 • Cand e imbracata Sfanta Parascheva?

  Se poate observa ca in zilele de sarbatoare Sfanta Cuvioasa Parascheva poarta vesminte de culoare deschisa, iar in posturi, de culori inchise. Vesmintele Cuvioasei Parascheva se schimba de Craciun, la inceputul Postului Sfintelor Pasti (cand primeste un vesmant inchis la culoare), cu o zi inainte de Pasti (se pune un vesmant alb, pastrat pana dupa sarbatoarea Cincizecimii), cu o seara inainte de a fi scoasa din Catedrala si dupa hram.

 • Paraclisul Sfintei Parascheva

  Paraclisul Sfintei Parascheva- Gresit-am, Mantuitorul meu, si cu faradelegi toata petrecerea vietii am cheltuit, marturisind, Hristoase fie-ti mila de robii Tai, cu mijlocirile Prea Cuvioasei Tale. Pe aparatorii credintei, imparatii si domnitorii nostri, pe cununa preotilor si pe tot poporul, Prea Cuvioasa Parascheva, in pace ii pazeste.

 • Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfanta Mucenita Paraschevi

  Sfanta Parascheva este o sfanta mult iubita de crestini. Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi, alaturi de Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov din Bucuresti, este cea mai iubita sfanta din Romania, mari daruri si minuni revarsand peste credinciosii pamantului nostru si peste granite. Insa aceasta sfanta nu este singura cu acest nume. Calendarul Bisericii mai pomeneste, alaturi de Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi, inca alte cateva sfinte omonime.

 • Sfanta Parascheva - fapte si cuvinte de invatatura

  sfanta parascheva, sfanta cuvioasa parascheva, viata, fapte, cuvinte de invatatura